Заеднички настап на Ofir, el Viaje, и хорот Моис Хасон во рамките на Скопско лето

 


 

На 23 јули во рамките на Скопско лето настапија шпанската група Ofir и Камерниот хор на Еврејската заедница Моис Хасон во Меморијалниот центар на холокаустот.

Ofir el Viaje, на шпански и на ладино патувањето, е проект кој ја носи сефардската музика по брегот на Медитеранот на патување слично на она на кое тргнаа сефардските Евреи кога беа протерани од Шпанија. Така, сефардската песна на Ofir стигна до Монастир, каде што некогаш постоела една од најважните сефардски заедници по прогонувањето од Шпанија. Текстовите и мелодиите на Ofir остануваат верни на вековното наследство, а аранжманот е модерен, со звук на европскиот фолк од седумдесеттите, нордискиот џез-рок, афро-ритамот, психоделичниот рок на шеесеттите и џезот.

Ofir и хорот Моис Хасон заеднички ја изведоа познатата сефардска романса Skalerika de oro. Настапот на Офир на Локум фест Битола и на Скопско лето беше финансиски поддржан од Еврејската заедница.

 

 

 


 

 
replica grey band watch
replica purple band watch
replica orange band watch