Комеморација во Битола и во Штип - 12 март 2012 год.


 

На 12 март делегации од членови и пријатели на Еврејската заедница беа во Битола и во Штип и учествуваа на комеморативни активности.
Во Битола делегацијата беше во посета на Детската градинка Естреја Овадија-Мара каде што присуствуваа на приредба што ја организираа децата од градинката. Потоа делегацијата ја прими градоначалникот на Битола Владимир Талевски. Делегациите положија цвеќиња пред Споменикот на депортираните Евреи од Битола, Споменикот на народниот херој Естреја Овадија-Мара и Споменикот на паднатите борци. Во Културниот центар Магаза беше отворена изложбата Нови сведоци на холокаустот, од истоимената ликовна колонија што се одржа во Битола во август 2011 година. Изложбата ја организираа Мeморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија и НУ Зaвод и музеј Битола. Активностите завршија со посетата на Еврејските гробишта во Битола.
Во Штип делегацијата беше на прием кај градоначалникот на Штип Зоран Алексов во Собранието на Општина Штип, а потоа положи цвеќиња пред Споменикот на депортираните Евреи од Штип.

 
replica grey band watch
replica purple band watch
replica orange band watch