Архива

Filter 

 • Ханука 2011 година

    На 20 декември, првата вечер на Ханука, го започнавме прославувањето на нашиот празник на светлината. Во дворот на заедницата, пред голе...
 • Сукот 2011

    На 12 октомври го прославивме празникот Сукот. Како и секоја година, суката (колиба) ги чекаше членовите во дворот на заедницата. Најмла...
 • Јом Кипур 2011

    На 7 октомври се одбележа Јом Кипур. Прво ги запаливме свеќите за Шабат, а потоа се кажа благословот Shehecheyanu, благослов којшто се кажува ...
 • Рош Хашана 2011

    На 28 септември ја пречекавме еврејската Нова година - Рош Хашана. Хазанот Максим Коен одржа вечерна служба за Рош Хашана во синагогат...
 • Европски ден на еврејска култура 2011

    На 4 септември се одржа шестиот по ред Европски ден на еврејската култура. Оваа година темата беше Со погледи кон иднината - историскот...
 • Европски ден на еврејска култура 2011

    Еврејската заедница, во соработка со Фондот на холокаустот, по шести пат го одбележува Европскиот ден на еврејска култура. Оваа годин...
 • Ден на сеќавање на жртвите на холокаустот во Израел или Јом Хашоа

  На 3 мај 2011 година Еврејската заедница го одбележа денот на сеќавање на жртвите на холокаустот на Израел со палење на 6 меморијални свеќ...
 • Песах 2011 година

    На 18 април 2011 година го одбележавме празникот Песах. Хазанот Максим Коен одржа служба во синагогата Бет Јаков, а потоа членовите имаа...
 • Ден на дрвото, засади ја својата иднина

    На 24 март 2011 година претставници на петте верски заедници по петти пат засадија дрвца како почеток на акцијата Ден на дрвото, засади ја с...
 • Комеморација 11 март 2011 година

    Со голем број активности ја одбележавме 68-годишнината од депортацијата на македонските Евреи. На 8 и 9 март 2011 год. делегации од ЕЗРМ беа ...
 • Изложба

  На 10 март 2011 година, во рамките на свеченото отворање на Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија, Еврејската заедн...
 • Свечено отворање на Меморијалниот центар на холокаустот

    Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија беше свечено отворен на 10 март 2011 година. Свеченоста започна со положув...
 • Младински лидерски форум

  На 9 март 2011 година, во конгресната сала на хотелот Холидеј ин се одржа младинскиот лидерски форум на тема Вчера, денес, утре – заедно ко...
 • Промоција на книга

  На 3 март 2011 год. во салонот на ЕЗРМ како дел од активностите за отворањето на  Меморијалниот центар на холокаустот се одржа промоција на...
 • Пурим, 2011 година

    На 20 март 2011 година го прославивме празникот Пурим. Во преполниот салон на ЕЗРМ, како и секогаш, Пурим го одбележавме весело и низ забав...
 • Свечено отворање на Меморијалниот центар на Евреите од Македонија

  Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија ќе биде свечено отворен во Скопје на 10 март 2011 година. Центарот е мултимедиј...
replica grey band watch
replica purple band watch
replica orange band watch